Hjem / Belysningsguide / En veiledning til LED-strips

LED-lys striper. Hvilken skal jeg velge?

Da LED ble allemannseie åpnet det seg et hav av kreative muligheter. Med LED-lys striper er det kun fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre for å gi rommet et moderne og eksklusivt inntrykk. Her vil vi gi deg noen gode råd om hva du bør tenke over før du går i gang. Lesetid ca. fem minutter.


Hvilken LED-lys stripe skal jeg velge?

En LED-lys stripe er et bånd med små LED-dioder som er plassert med jevne mellomrom. Selve led-lys stripen kommer i flere lengder og bredder som gir mange muligheter når det kommer til plassering og bruksområder. Hva med å lyse opp speilet på badet, eller innkjørselen i uteområdet ditt?

Antall watt per. meter
Lysstyrken på LED-stripen avhenger av antall watt per meter. Desto høyere antall watt per meter, desto sterkere lyser LED-stripen. Alle våre LED-strips er merket med spesifikasjoner som 4,8W/m, eller 14,4W/m. Det forteller deg hvor mye lys du kan forvente å få ut av stripen. Du bør derfor starte med å tenke igjennom hva du skal bruke den til og hvor mye lys du vil behov for. Normalt sett anbefaler vi rundt 14,4 watt per meter for montering innendørs.

RGB, RGB+W og Tunable White. Hva betyr det?
Dersom du ønsker LED-lys striper som kan endre farge på lyset kan du velge en med RGB, eller RGB+W. RGB står for Red, Green og Blue. Det vil si at LED-dioden har tre ulike chiper – en chip for hver farge som kan lyse enten separat, eller sammen med de andre fargene. Sammen kan de lage alle regnbuens farger. Dersom alle fargene lyser samtidig vil LED-stripen hvitt lys. Ulempen er at det hvite lyset ikke er helt hvitt og du vil ikke oppnå like god styrke på det hvite lyset. Derfor er RGB+W en variant å foretrekke om du også ønsker et ordentlig hvitt og kraftig lys. RGB+W stripene består nemlig av 4 ulike chiper i diodene; Rød, Grønn og Blå – i tillegg til en egen som er hvit. Dette vil gjøre at stripen kan lyse helt hvitt lys og kraftigere enn det en RGB stripe klarer.

Så hva er da Tunable White? Svaret ligger i navnet; Du kan stille fargetemperaturen i det hvite lyset. I et tidligere avsnitt forklarte vi om Kelvin -skalaen og hva dette betyr. 2000K er for eksempel en lunt og varmhvitt lys – nesten oransje, mens i den andre enden er 10000K et kaldhvitt lys – på grensen til blått. Med Tunable White kan du justere lystemperaturen innenfor gitte verdier. For eksempel kan man justere mellom 2700K for varmhvitt og 5700K for kaldhvitt. Alt ut i fra hva man er i humør til, eller hva som passer den gitte situasjonen. Du kan lese mer om fargetemperatur her.


Noen av våre mest populære LED-lys striper


LED-lys stiper for innendørs eller utendørs bruk

Når du skal montere LED-lys striper utendørs må du ta hensyn til IP-graden. IP-graden forteller deg hvor motstandsdyktig produktet er i forhold til fukt, støv og vann. Normalt sett vil striper som skal benyttes innendørs ha IP-grad 20 (IP20), mens for utendørs bruk anbefaler vi at du velger en stripe med minimum IP65.


LED-lys stripe med støpsel

Ønsker du enkel montering uten å måtte forhold deg til driver finner du LED-lys striper med 230v støpsel i vår nettbutikk. Da er det bare å montere stripen og sette i kontakten, så er du klar. For alle andre striper trenger du en driver.


Driver, trenger jeg det?

Driveren er enheten som leverer strøm til LED-lys stripen slik at den faktisk kan lyse. Når du skal velge driver er det viktig at du tar høyde for effekt på både driveren og stripen du velger. For å forstå hvilken driver du trenger må man regne litt. Vi starter med å se på lengden på stripen vi har valgt. I dette eksempelet tar vi utgangspunkt i en stripe som er fem meter lang og med en spesifikasjonen på 14,4W/m. Denne stripen trenger altså 14,4w per. meter. Regnestykket blir da 5 x 14,4 = 72. Altså vil en LED-lys stripe med effekten 14,4W på 5 meter kreve 72W. Her ville det da vært naturlig å velge en driver på 100W.

Ved valg av driver for utendørs bruk må du også ta hensyn til driverens IP-grad. Her gjelder de samme prinsipper som for LED-lys stripen. Skal den benyttes innendørs er det vanligvis nok med IP20. Skal den benyttes utendørs kan du velge en drivere med IP67.


Hva med dimming?

En annen ting det er viktig å ha gjort seg opp en tanke om, er om stripen skal kunne dimmes. Alle våre LED-striper kan i utgangspunktet dimmes, men det er driveren som til slutt avgjør dette. Velger du en en driver med «fasekutt» vil du kunne koble til dimmer. Du skal samtidig være oppmerksom på at drivere med fasekutt må kobles til fast installasjon av en elektriker.


Bør jeg bruke aluminumsprofiler?

Det er flere gode grunner til at det kan være smart å velge å montere LED-lys stripen i en aluminiumsprofil. Selv om det ikke er den største varmeutviklingen i LED vil en aluminiumsprofil kjøle ned stripen som igjen gir økt levetid. I tillegg gjør en aluminiumsprofil monteringen enklere samtidig som stripen vil være bedre beskyttet. Alle våre profiler leveres i høykvalitets aluminium, som sørger for at LED-lys stripen din vil holde i mange år fremover.

Våre profiler leveres i flere forskjellige utforminger og farger. Du kan få profiler i aluminium eller sort farge, og du får egne lavtbyggende profiler i tillegg til profiler som er spesielt utformet for å passe til hjørner. Utvalget er stort, og det er kun fantasien som setter grenser på hvor du kan montere stripen din. Alle våre aluminiumsprofiler leveres i lengde på 2 meter per stykk.


Montering av LED-lys striper

De aller fleste LED-lys striper leveres med tape på baksiden. For at tapen skal holde best mulig, er det viktig at overflaten den skal monteres på er helt ren. Monterer du stripen i en profil vil den normalt sett også sitte bedre. Det kan også være smart at du tester LED-lys stripen før montering.

Tilbehør

I tillegg til selve produktutvalget av striper, drivere og profiler – er det også et bredt utvalg av tilbehør. Dette kan være kontrollere som styrer lyset i form av dimming og farge på lyset, men også fjernkontroll som du kan enkelt styre lyset med. Vi har også en dimmer som kan styres trådløst gjennom en app på mobiltelefonen din. Her er også mulighetene mange.

Skulle du fortsatt ha behov for hjelp eller veiledning om hva du skal velge kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi er her for hjelpe deg!

Klar for å lære mer?

Handlekurv