Alt du trenger å vite om utelamper

Utebelysning er fellesbetegnelsen for all belysning utendørs.
God utebelysning betyr at du ser bedre, og andre ser deg bedre.

Utendørs taklamper, vegglamper eller stolpemonterte lamper

Det er utelampene i tak, på vegg eller på stolper som sørger for at du skinner i mørket. Med riktig utebelysning lyser du ikke bare opp uteområdet ditt, du kan fremheve akkurat de områdene du ønsker. Vi tilbyr utelamper med ulikt design til alle typer bruksområder, slik at du kan velge utebelysning som er dekorativ og/eller praktisk, avhengig av formål og behov.

Utelamper må tåle mer

Den mest vesentlige forskjellen mellom utendørsbelysning og innendørsbelysning er konstruksjonen. Utendørsarmaturer har en mer robust konstruksjon og er ofte produsert i andre materialer.

Uansett om utelampene er små dekorative eller større stolpemonterte er fellesnevneren at de er utsatt for vær og vind.

Noen av våre beste utelamper

Sertifiseringsgrader

IP (Ingress Protection)-grader, eller kapslingsgrader, er sertifiseringsgrader som viser armaturens evne til å tåle vann og støv. Det første sifferet i sertifiseringen betegner motstandsdyktigheten mot faste fremmedlegemer, og siffer nummer to forklarer hvor godt armaturen står i mot inntrenging av fukt/væske.

Noen anbefalte armaturer med høy IP grad

Våre armaturer for utebelysning

Ledpro tilbyr flere typer armatur for utebelysning. Egenskapene, og IP-klassifiseringen, angir hva som best egnet til ulike bruksområder.

IP20
Ingen beskyttelse

En standard interiørarmatur hvor det ikke er noen beskyttelse utover at man ikke skal kunne få støt ved stikke en finger eller annet inn i eksisterende hull i armaturen.

IP23
Regnsikker

Mer motstandsdyktig mot væske, hvor kravet er at det etter avsluttet test ikke skal være væske på elektriske komponenter inne i produktet.

IP44
Sprutsikker

Produktet skal tåle væskesprut fra alle retninger, og kan ikke ha åpninger hvor man kan stikke inn et objekt med 2,5 mm/1,0 mm i diameter. Testen utføres med normert spruteapparat, og ståltråd i riktig diameter med definert kraft (3N/1N). Vanligvis blir ikke armaturen laget væsketett, men med et dreneringssystem som hindrer væske i å komme i kontakt med elektriske komponenter, og samtidig sørger for at væske også dreneres ut igjen.

IP54/55
Støv- og spylesikker

Tette armaturer hvor det er påkrevd med pakning, og det skal testes i støvkammer for å forsikre seg om at støv ikke kan trenge seg inn på elektriske komponenter. IPX5 krever motstandsdyktighet mot all spyling unntatt høytrykksspyling. Høyere væsketrykk og mengde krever større pakningstrykk enn ved IP54. Denne typen testes ved hjelp av spyleslange (6.5 mm dyse og 12 l/min), og avstanden skal være 3 meter.

IP66
Støvtett og spylesikker

Dette er strengeste tetthetsklasse for mekanisk inntrenging som objekter og støv, og etter at testen er avsluttet tillates det ingen inntrenging. Følgelig må armaturen være helt tett, hvor pakningstrykket er høyt nok til å hindre utjevning av eventuelt undertrykk. Disse armaturene er ofte montert på fartøy som er utsatt for direkte treff av bølger, eller som ofte blir rengjort av høytrykksspyler, noe som krever nødvendig beskyttelse mot spyling og/eller tung sjø. Foruten høyt pakningstrykk som sikrer mot støvinntrenging legges det inn mekanisk styrke for å hindre at armaturen åpner seg som følge av høyt trykk og/eller store væskemengder. Testene foregår ved bruk av brannslange (dyse på 12.5 mm og væskemengde 100l/min), og det tillates ikke spor av væske inne i armaturen etter avsluttet test.

IP67
Støv- og vanntett

Disse armaturene har samme tetthet mot mekanisk inntrenging som IP66, men skal i tillegg kunne holde tett etter 30 minutter på 1 meters dyp. Kravet til mekanisk styrke er ikke like stort som for IP66, men det må sikres at armaturen ikke kollapser ved undertrykk på 1 meters dyp.

IP68
Kontinuerlig neddykking

Armaturer hvor typiske bruksområder er belysning under vann, som i badebassenger, og innvendig tankbelysning.

Hvilken IP/kapslingsgrad bør utendørslamper ha?

Formål og plassering er stikkord for valg av IP (Ingress Protection) eller kapslingsgrad. Det første sifferet i IP-graden/kapslingsgraden angir hvor godt utelampen er beskyttet mot fremmedlegemer. Det andre sifferet angir hvor godt utelampen er beskyttet mot fukt.

Hva er behovet for utebelysningen? Hvor skal utelampen stå? Hvor godt beskyttet er utendørslampen fra før, fra for eksempel terrassen? Det er viktige spørsmål du bør finne svar på før du finner ut av hvilken kapslingsgrad som er ønskelig.

Utendørslamper varierer så mye i størrelser og omfang, fra små dekorasjonslamper til svære lyktestolper, til at det er mulig å gi et entydig svar på hva som er rett valg av materiale. Felles er at elektronikken må beskyttes.

Belysning av inngangsparti

Det er viktig med god belysning av inngangspartiet fordi dette gir et godt førsteinntrykk av huset samtidig som det skaper trygghetsfølelse. En godt belyst gårdsplass til gjøre eiendommen mindre interessant for uvedkommende.

God belysning av ditt uteområde og hus har effekt  langt utover det rent estetiske og praktiske. Dine utelamper kan være dine vaktbikkjer, din utebelysning en del av din sikkerhet.

Foruten meget god belysning i seg selv vil en utelampe med kamera være tiltrekkende og frastøtende på samme tid: Du får en utebelysning som får alle til å føle seg velkomne, bortsett fra de som ikke har noe der å gjøre. Farene for innbrudd minker betraktelig med utelamper som gjør det umulig å nærme seg døren din ubemerket, og skulle noen likevel våge vil kameraet gjøre identifikasjon enkelt.  Med andre ord; utebelysningen som er komfortabel for deg er det motsatte for de du ikke ønsker på besøk.

Utebelysning med utelamper og kamera kan brukes ved inngangsdøra og terrassedøra, den kan installeres på veranda eller takoverheng, samt som vegglanterner på samme side som nøkkelhullet.

Noen av våre beste utelamper

Utendørs garasjebelysning

I likhet med huset vil god og riktig utebelysning ved og i din garasje gjøre deg tryggere. Skikkelig belysning forhindrer det mørket hvor uønsket besøk gjerne blir mer sannsynlig.

Garasjebelysning kommer i flere former. Utebelysningen kan være enkle utelamper, lanterner eller spotlights i taket. For en mer dramatisk effekt er bakkebelysning et alternativ.

I de periodene av døgnet hvor belysning av garasjen ikke er like nødvendig er det enkelt å spare på strømmen. Bevegelsessensorer installert i lysene kan skrus av og på i takt med mørketiden, så du med andre ord ikke trenger å bruke energi i timene solen er oppe.

Anbefalt garasjebelysning

Belysning til innkjørsel, vei og parkeringsplass

Ved valg av armaturer til utebelysning ved innkjørsler, veier og parkeringsplasser det først viktig å bestemme seg hvor mye lys man ønsker. Videre er det viktig å tenke på forhold som områdets størrelse, snørydding og eventuell nærhet til saltvann..

Anbefalte armaturer til innkjørsel, vei og parkeringsplass


Verandabelysning, trappebelysning og terrassebelysning

Uteområdene hvor ikke sterkt lys er det viktigste kan med enkle grep forvandles til stedene som kanskje setter hjemmet ditt i aller best lys.

Dempet belysning, små lys med lav spenning, gjør verandaen eller andre uteområder til koselige og romantiske plasser du gjerne vil bruke enda mer tid. 

Anbefalte verandabelysning, trappebelysning og terrassebelysning

Belysning til utendørs grill -og serveringsområde.

Den perfekte utendørsbelysningen gir deg den perfekte kvelden med venner og familie. Gjør uteplassen større med sterk belysning over hele området festen og aktivitetene foregår. Samtidig vil du få en utebelysning som gir deg rette arbeidsforhold ved matlaging og oppsett.

Belysning til grill- og serveringsområde utendørs kan installeres på flere måter. Innfelt spotlight på takoverhenget nærmest grillen er et alternativ, du kan bruke bærbare lysenheter eller sette opp lys på rekkverket bak området.  

Anbefalte verandabelysning, trappebelysning og terrassebelysning

Hvordan monterer jeg utendørslampen?

Hvordan du monterer utendørslampen, og hvor du plasserer den, avhenger av hva slags modell det er. Med andre ord finnes det ikke noe fasitsvar på dette. Mange ulike typer utendørslamper åpner for et utall muligheter og løsninger, alt fra bakkespots i innkjørselsen til solcelledrevete dekorasjonskuler plassert med jordspyd i bakken.

Som oftest vil utendørsbelysning og utendørs armaturer leveres med tilhørende monteringsanvisning, men vi anbefaler i alle tilfeller å overlate monteringsarbeidet til en sertifisert elektriker.

Utendørslamper med bevegelsessensor?

Innebygde bevegelsessensorer gir det utendørsbelysningen når du trenger den. Sensorene registrerer når du kommer, utelampen lyser opp slik at du kommer frem.

Utendørsbelysning med sensorer er miljøvennlige og kostnadsbesparende. Automatisk tenning av lampen gir komfort. Sikkerheten ivaretas, fordi du minimerer egen risiko for fall og andre uhell, samtidig som det sørger for at uvedkommende skremmes bort i det uteområdet lyses opp.

Vi anbefaler LED-pærer, alternativt halogenpærer, i stedet for sparepærer på denne typen av utelamper ettersom de gir full lysstyrke umiddelbart. Utendørsbelysning med bevegelsessensorer finnes i flere typer utelamper; som for eksempel taklamper, vegglamper, sokkellampe, solcellelamer og veilamper.

Hvor mange lumen bør en utendørslampe ha?

Lysstyrke er viktig, men hvor mye som er nødvendig avhenger helt av formålet med utelampen. Derfor bør du aller først spørre deg selv om hva du ønsker, og hvilket behov som skal dekkes, med utebelysningen. Det legger grunnlaget for valg av lumenverdi på utelampene.

Spør gjerne våre kvalifiserte medarbeidere for råd i denne prosessen.

Hva bør jeg velge?

Alle nevnte måleenheter vil være viktig å ta hensyn til når du skal velge riktig utelampe til den utebelysningen du forventer. For eksempel vil anbefalt lumenverdi avhenge av formålet med utendørslampen. Derfor er det like viktig å først spørre seg selv om hva dette formålet er.

Hva skal den brukes til, hva er ønsket resultat, og hvilke egenskaper ved lyset må til for å oppnå det resultatet?

Disse spørsmålene hjelper våre medarbeidere deg med å finne svaret på. Ledpro tilbyr et stort utvalg av produkter til utebelysning, for næringslokaler og bolig. Dine ønsker i kombinasjon med våre anbefalinger skal finne frem til den beste utebelysningen for ditt behov.

Ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Handlekurv