La kreativiteten blomstre:

En veiledning til bruk av LED-striper

Da LED ble allemannseie, åpnet det seg også et hav av muligheter. Med LED-striper er det kun fantasien som setter grenser på hva man kan gjøre og gi et rom et ekstra løft for et mer moderne og eksklusivt inntrykk. Når man kan kjøpe lys i meter er det mange spørsmål som kan dukke opp;

Hvilken LED-stripe skal jeg velge? Hva er profiler og trenger jeg det? Her skal vi forsøke å gi deg noen råd på veien til å velge de rette løsningene for ditt prosjekt, og hva du bør tenke på før du går i gang.

Hva er en LED-stripe?

En LED-stripe er et bånd, eller en tape, med små LED-dioder som står med jevne mellomrom. Selve stripen kommer i flere forskjellige lengder og bredder, men fellesnevneren er at de er alle enkle å plassere som gjør at man har mulighet til å være kreativ med tanke på plassering og bruksområder.

LED-striper leveres også i ulike IP-grader, som betyr at man også har LED-striper som tåler fukt og vann i forhold til hvilken IP-grad stripen har. Derfor er du ikke begrenset til å kun bruke LED-stripe i tørre rom, men du kan også bruke LED-striper på bad og også utendørs om du ønsker det. Hva med å lyse opp speilet på badet, eller innkjørselen i uteområdet ditt?

Hva er forskjellene på de ulike LED-stripene?

Det er akkurat her det kan fort bli litt forvirrende om man ikke har tungen rett i munn. Det finnes et hav av LED-striper med ulike egenskaper, og alle er gode på sitt bruksområde. Alle våre LED-striper kommer med ulike spesifikasjoner, som for eksempel 4,8W/m eller 14,4W/m. Dette er en indikasjon på hvor mye lys du kan forvente å få ut av LED-stripen du kjøper. En LED-stripe på 4,8W/m vil ikke lyse på langt nær så sterkt som en LED-stripe på 19,2W/m, for eksempel. Så hva er det du skal bruke LED-stripen til og hvor mye lys har du behov for? 14,4W/m eller 19,2W/m er de LED-stripene vi normalt anbefaler for innendørs bruk. Disse koblet til med en dimbar driver med dimmer, vil du kunne kontrollere lysmengden i rommet med dimmeren.

Det er ikke bare her det er forskjeller på de ulike LED-stripene. Det er nemlig også forskjell på fargetemperatur og egenskapene stripen har rundt dette. En LED-stripe som har spesifikasjonen «2700K» vil ikke kunne endre farge på lyset, men kun levere et varmhvitt lys i 2700 kelvin. Dette er den fargetemperaturen vi anbefaler alle å benytte på belysning innendørs. Her skal vi forsøke å forklare deg så godt som mulig hva de forskjellige egenskapene på lyset betyr:

2700K/3000K/4000K
En LED-stripe som har en av de egenskapene nevnt over, vil kun gi deg lys i en spesifikk lysfarge. Dette har ingenting med styrken på lyset å gjøre, men hvilken temperatur det er i lyset – eller fargen på lyset. For å illustrere forskjellene på de ulike Kelvin-gradene, kan du se bildet under som illustrerer fargetemperaturene som eksisterer;

Som vist på bildet over, har du et stort spenn av temperatur i lyset. 1000Kelvin er på venstre side av bildet, som er et veldig oransje lys, og til høyre på bildet har du hele 10 000Kelvin som er et meget kaldhvitt lys – nesten blått. Bildet over illustrerer godt de ulike gradene i Kelvin -skalaen, og gir deg et inntrykk av hva for eksempel 2700K eller 4000K vil gi av fargetemperatur fra en LED-stripe. Innendørs vil vi alltid anbefale 2700K som lystemperatur.

RGB, RGB+W og Tunable White. Hva betyr det?
Dersom du ønsker LED-striper som kan lyse i alle regnbuens farger, er det RGB og RGB+W som skal til. RGB står for Red, Green og Blue. Det vil da si at LED-dioden består av tre ulike chiper – en chip for hver farge som kan lyse separat eller sammen med de andre fargene. Dette gjør at de sammen kan oppnå alle regnbuens farger. Dersom alle fargene lyser samtidig, vil LED-stripen lyse ut et hvitt -lignende lys. Ulempen er at det hvite lyset ikke er helt hvitt og du vil ikke oppnå like god styrke på det hvite lyset. Derfor er RGB+W en variant å foretrekke om du også ønsker et ordentlig hvitt og kraftig lys. RGB+W stripene består nemlig av 4 ulike chiper i diodene; Rød, Grønn og Blå – i tillegg til en egen som er hvit. Dette vil gjøre at stripen kan lyse helt hvitt lys og kraftigere enn det en RGB stripe klarer.

Så hva er da Tunable White? Svaret ligger i navnet; Du kan stille fargetemperaturen i det hvite lyset. I et tidligere avsnitt forklarte vi om Kelvin -skalaen og hva dette betyr. 2000K er for eksempel en lunt og varmhvitt lys – nesten oransje, mens i den andre enden er 10000K et kaldhvitt lys – på grensen til blått. Med Tunable White kan du justere lystemperaturen innenfor gitte verdier. For eksempel kan man justere mellom 2700K for varmhvitt og 5700K for kaldhvitt. Alt ut i fra hva man er i humør til, eller hva som passer den gitte situasjonen.

Her er et lite utvalg av våre RGB, RGB+W og Tunable White LED-striper:

4,8W/M, 9,6W/M, 14,4W/M eller 19,2W/M – hva vil det si?
LED-striper kategoriseres i antall watt per meter når det kommer til lysstyrke. Jo høyere antall watt per meter, desto sterkere lyser LED-stripen også. Normalt sett anbefaler vi rundt 14,4 watt per meter på LED-striper innendørs, men det avhenger naturlig nok av hva man ønsker å bruke LED-stripen til. Antall watt per meter er også viktig med tanke på hvilken driver man bør benytte på stripen, men dette kommer vi tilbake til i avsnittet om driver lenger ned.

Innendørs eller utendørs?

Om du skal benytte LED-stripen innendørs eller utendørs er en veldig viktig faktor du må vite før du går til innkjøp av din LED-stripe. Om disse kan benyttes innendørs eller utendørs avgjøres som oftest av IP-klassifisering. Normalt sett er striper som skal benyttes innendørs i IP-grad 20 (IP20), og for utendørs bruk er IP-graden ofte på IP65. IP-graden forteller deg egentlig hvor motstandsdyktig produktet er i forhold til fukt, støv og vannsprut. For å gjøre det enklere har vi her noen eksempler på LED-striper som kan benyttes innendørs og utendørs.

Et lite utvalg av våre LED-striper
Stripene under er et lite utvalg av våre LED-striper i forskjellige lysstyrker. De aller fleste av våre LED-striper (med noen unntak) leveres i utgaver både for innendørs og utendørs bruk.

Driver, trenger jeg det?

Alle LED-striper trenger en driver. Dette er ofte også kalt, fra gammelt av, en trafo. Driveren er enheten som leverer strøm til LED-stripen slik at den faktisk kan lyse. Uten en driver, vil du heller ikke få noe lys ut av stripen din. Driveren kommer i mange forskjellige utgaver, og det er greit å notere seg hva man bør tenke på når man skal velge riktig driver.

Effekten av en driver en veldig viktig å ta høyde for. Skal du ha 50W, 100W eller 200W? Det kommer helt an på LED-stripen du skal benytte. For eksempel kan vi si at du skal ha en LED-stripe på 5 meter som har spesifikasjonen 14,4W/m. Vil det da holde med en driver på 50W? For å finne svaret på det, må man regne litt og prinsippet for dette gjelder alle LED-striper; Ta antall meter LED-stripe du skal ha, i dette tilfellet er det 5 meter. Dette må du gange opp med effekten av LED-stripen, som i dette eksempelet er 14,4. Regnestykket blir da 5 x 14,4 = 72. Altså vil en LED-stripe med effekten 14,4W på 5 meter kreve 72W. Derfor vil en driver på 50W bli for lite og vil ikke kunne gi nok strøm for at stripen kan yte sitt maksimale. Her ville det da vært naturlig å velge en driver på 100W.

I vårt sortiment har vi også et unntak når det kommer til bruk av driver; Vår egen 230V LED-stripe. Denne leveres i lengder på 5, 10, 20 eller 50 meter. Fordelen med denne er at denne kommer med ferdig montert stikkontakt, slik at du enkelt kan montere den selv uten behov for ekstra driver. Denne er også IP44 som betyr at den er sprutsikker. Se mer om vår 230V LED-stripe under.

Er det mer jeg bør tenke på ved valg av driver?
Det korte svaret på dette er; Ja. Skal driveren benyttes utendørs eller innendørs? Da må du tenke på IP-graden til driveren, som vi forklarte om i avsnittet over. Skal den benyttes innendørs er en IP-grad på 20 det vanligste. Skal den benyttes utendørs, leverer vi drivere med IP-grad 67. Denne er mer beskyttet for elementene og vil holde lenge i bruk ute. Det vil ikke en driver på IP20, da denne ikke er beskyttet på samme måte.

En annen ting det er viktig å ha gjort seg opp en tanke om, er om LED-stripen skal kunne dimmes. Alle våre LED-striper kan i utgangspunktet dimmes, men det er driveren som avgjør dette. En driver med såkalt «fasekutt» vil kunne gjøre at stripen kan dimmes.

Så vil det siste spørsmålet rundt driver være om du skal montere dette selv? Drivere med ferdig montert stikkontakt kan du montere selv, da du kobler LED-stripen til denne og setter stikkontakten i veggen. Bakdelen med denne løsningen er at disse kan ikke dimmes. Våre drivere med fasekutt, som gjør at du kan dimme LED-stripen din, må kobles til fast installasjon av en elektriker. Så gjør deg opp en tanke om hva du ønsker med LED-stripen og driveren din – kanskje dimming ikke er nødvendig for ditt prosjekt?

Her er et lite utvalgt av våre mest populære drivere:

Profiler – hva er det og hvorfor trenger man det?

Ikke alle LED-striper har behov for profiler, men noen krever det på grunn av varmeutvikling. Likevel anbefaler vi sterkt profiler til alle LED-striper. Her forklarer vi hvorfor; Alle våre profiler leveres i høykvalitets aluminium og med avskjerming. Aluminium er med på å holde temperaturen nede og kjøle ned LED-stripen. Det er ikke den største varmeutviklingen i LED, men noe er det. Avkjølingen hjelper med å beskytte LED-stripen din slik at den vil holde lenger. I tillegg gjør en aluminiums profil det enklere for montering, og stripen vil være mer beskyttet og bedre montert i en profil. Dette vil gjøre at LED-stripen din vil holde i mange år fremover.

De aller fleste LED-striper leveres med tape på baksiden. Denne tapen klebrer bedre i en profil slik at den sitter skikkelig. Det er ikke alle overflater hvor dette vil sitte skikkelig i lengden, så en profil for å ivareta dette er sterkt anbefalt.

Våre profiler leveres i flere forskjellige utforminger og farger. Du kan få profiler i aluminium eller sort farge, og du får egne lavtbyggende profiler i tillegg til profiler som er spesielt utformet for å passe til hjørner. Utvalget er stort, og det er kun fantasien som setter grenser på hvor du kan montere LED-stripen din. Alle våre aluminiumsprofiler leveres i lengde på 2 meter per stykk.

Eksempler på noen av våre aller mest populære profiler:

Tilbehør til LED-striper

I tillegg til selve produktutvalget av LED-striper, drivere og profiler – er det også et bredt utvalg av tilbehør. Dette kan være kontrollere som styrer lyset i form av dimming og farge på lyset, men også fjernkontroll som du kan enkelt styre lyset med. Vi har også en dimmer som kan styres trådløst gjennom en app på mobiltelefonen din. Her er også mulighetene mange.

Her er et lite utvalg av tilbehør til LED-strips

Skulle du fortsatt ha behov for hjelp eller veiledning i hva du skal velge, kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi er her for hjelpe deg!

Handlekurv