Hjem / Belysningsguide / Utelysguide

Hva bør du tenke på når du skal velge utendørsbelsyning?

Det er utelampene i tak, på vegg eller på stolper som sørger for at du skinner i mørket. Med riktig utebelysning lyser du ikke bare opp uteområdet ditt, du kan fremheve akkurat de områdene du ønsker. Vi tilbyr utelamper med ulikt design til alle typer bruksområder, slik at du kan velge utebelysning som er dekorativ og/eller praktisk, avhengig av formål og behov.


Utelamper må tåle mer

Den mest vesentlige forskjellen mellom utendørsbelysning og innendørsbelysning er konstruksjonen. Utendørsarmaturer har en mer robust konstruksjon og er ofte produsert i andre materialer.

Uansett om utelampene er små dekorative eller større stolpemonterte er fellesnevneren at de er utsatt for vær og vind. saltvann er en utfordring for armaturer som skal lyse opp områder nære vannet.


Sertifiseringsgrader

IP (Ingress Protection)-grader, eller kapslingsgrader, er sertifiseringsgrader som viser armaturens evne til å tåle vann og støv. Det første sifferet i sertifiseringen betegner motstandsdyktigheten mot faste fremmedlegemer, og siffer nummer to forklarer hvor godt armaturen står i mot inntrenging av fukt/væske.

Trykk her for å lese mer om IP-grader.


Hvilken IP/kapslingsgrad bør utendørslamper ha?

Formål og plassering er stikkord for valg av IP (Ingress Protection) eller kapslingsgrad. Det første sifferet i IP-graden/kapslingsgraden angir hvor godt utelampen er beskyttet mot fremmedlegemer. Det andre sifferet angir hvor godt utelampen er beskyttet mot fukt.

Hva er behovet for utebelysningen? Hvor skal utelampen stå? Hvor godt beskyttet er utendørslampen fra før, fra for eksempel terrassen? Det er viktige spørsmål du bør finne svar på før du finner ut av hvilken kapslingsgrad som er ønskelig.

Utendørslamper varierer så mye i størrelser og omfang, fra små dekorasjonslamper til svære lyktestolper, til at det er mulig å gi et entydig svar på hva som er rett valg av materiale. Felles er at elektronikken må beskyttes.

Belysning av inngangsparti

Det er viktig med god belysning av inngangspartiet fordi dette gir et godt førsteinntrykk av huset samtidig som det skaper trygghetsfølelse. En godt belyst gårdsplass til gjøre eiendommen mindre interessant for uvedkommende.

God belysning av ditt uteområde og hus har effekt  langt utover det rent estetiske og praktiske. Dine utelamper kan være dine vaktbikkjer, din utebelysning en del av din sikkerhet.

Foruten meget god belysning i seg selv vil en utelampe med kamera være tiltrekkende og frastøtende på samme tid: Du får en utebelysning som får alle til å føle seg velkomne, bortsett fra de som ikke har noe der å gjøre. Farene for innbrudd minker betraktelig med utelamper som gjør det umulig å nærme seg døren din ubemerket, og skulle noen likevel våge vil kameraet gjøre identifikasjon enkelt.  Med andre ord; utebelysningen som er komfortabel for deg er det motsatte for de du ikke ønsker på besøk.

Utebelysning med utelamper og kamera kan brukes ved inngangsdøra og terrassedøra, den kan installeres på veranda eller takoverheng, samt som vegglanterner på samme side som nøkkelhullet.


Noen av våre mest populære utelamper

Utendørs garasjebelysning

I likhet med huset vil god og riktig utebelysning ved og i din garasje gjøre deg tryggere. Skikkelig belysning forhindrer det mørket hvor uønsket besøk gjerne blir mer sannsynlig.

Garasjebelysning kommer i flere former. Utebelysningen kan være enkle utelamper, lanterner eller spotlights i taket. For en mer dramatisk effekt er bakkebelysning et alternativ.

I de periodene av døgnet hvor belysning av garasjen ikke er like nødvendig er det enkelt å spare på strømmen. Bevegelsessensorer installert i lysene kan skrus av og på i takt med mørketiden, så du med andre ord ikke trenger å bruke energi i timene solen er oppe.

Belysning til innkjørsel, vei og parkeringsplass

Ved valg av armaturer til utebelysning ved innkjørsler, veier og parkeringsplasser det først viktig å bestemme seg hvor mye lys man ønsker. Videre er det viktig å tenke på forhold som områdets størrelse, snørydding og eventuell nærhet til saltvann..


Anbefalte armaturer til innkjørsel, vei og parkeringsplass


Verandabelysning, trappebelysning og terrassebelysning

Uteområdene hvor ikke sterkt lys er det viktigste kan med enkle grep forvandles til stedene som kanskje setter hjemmet ditt i aller best lys.

Dempet belysning, små lys med lav spenning, gjør verandaen eller andre uteområder til koselige og romantiske plasser du gjerne vil bruke enda mer tid. 


Belysning til utendørs grill -og serveringsområde.

Den perfekte utendørsbelysningen gir deg den perfekte kvelden med venner og familie. Gjør uteplassen større med sterk belysning over hele området festen og aktivitetene foregår. Samtidig vil du få en utebelysning som gir deg rette arbeidsforhold ved matlaging og oppsett.

Belysning til grill- og serveringsområde utendørs kan installeres på flere måter. Innfelt spotlight på takoverhenget nærmest grillen er et alternativ, du kan bruke bærbare lysenheter eller sette opp lys på rekkverket bak området.  

Hvordan monterer jeg utendørslampen?

Hvordan du monterer utendørslampen, og hvor du plasserer den, avhenger av hva slags modell det er. Med andre ord finnes det ikke noe fasitsvar på dette. Mange ulike typer utendørslamper åpner for et utall muligheter og løsninger, alt fra bakkespots i innkjørselsen til solcelledrevete dekorasjonskuler plassert med jordspyd i bakken.

Som oftest vil utendørsbelysning og utendørs armaturer leveres med tilhørende monteringsanvisning, men vi anbefaler i alle tilfeller å overlate monteringsarbeidet til en sertifisert elektriker.


Utendørslamper med bevegelsessensor?

Innebygde bevegelsessensorer gir det utendørsbelysningen når du trenger den. Sensorene registrerer når du kommer, utelampen lyser opp slik at du kommer frem.

Utendørsbelysning med sensorer er miljøvennlige og kostnadsbesparende. Automatisk tenning av lampen gir komfort. Sikkerheten ivaretas, fordi du minimerer egen risiko for fall og andre uhell, samtidig som det sørger for at uvedkommende skremmes bort i det uteområdet lyses opp.

Vi anbefaler LED-pærer, alternativt halogenpærer, i stedet for sparepærer på denne typen av utelamper ettersom de gir full lysstyrke umiddelbart. Utendørsbelysning med bevegelsessensorer finnes i flere typer utelamper; som for eksempel taklamper, vegglamper, sokkellampe, solcellelamer og veilamper.


Hvor mange lumen bør en utendørslampe ha?

Lysstyrke er viktig, men hvor mye som er nødvendig avhenger helt av formålet med utelampen. Derfor bør du aller først spørre deg selv om hva du ønsker, og hvilket behov som skal dekkes, med utebelysningen. Det legger grunnlaget for valg av lumenverdi på utelampene.

Spør gjerne våre kvalifiserte medarbeidere for råd i denne prosessen.


Hva bør jeg velge?

Alle nevnte måleenheter vil være viktig å ta hensyn til når du skal velge riktig utelampe til den utebelysningen du forventer. For eksempel vil anbefalt lumenverdi avhenge av formålet med utendørslampen. Derfor er det like viktig å først spørre seg selv om hva dette formålet er.

Hva skal den brukes til, hva er ønsket resultat, og hvilke egenskaper ved lyset må til for å oppnå det resultatet?

Disse spørsmålene hjelper våre medarbeidere deg med å finne svaret på. Ledpro tilbyr et stort utvalg av produkter til utebelysning, for næringslokaler og bolig. Dine ønsker i kombinasjon med våre anbefalinger skal finne frem til den beste utebelysningen for ditt behov.

Ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Klar for å lære mer?

Handlekurv