Hjem / Belysningsguide / Utelysguide

Hva bør du tenke på når du skal velge utendørsbelysning?

Det er utelampene i tak, på vegg eller på stolper som sørger for at du skinner i mørket. Med riktig utebelysning lyser du ikke bare opp uteområdet ditt, men du kan fremheve akkurat de områdene du ønsker.


Utelamper må tåle mer

Den mest vesentlige forskjellen mellom utendørsbelysning og innendørsbelysning er konstruksjonen. Utendørsarmaturer har en robust konstruksjon og vil ofte være produsert i andre materialer. Uansett om utelampene er små dekorative eller større stolpemonterte er fellesnevneren at de er utsatt for vær og vind.


IP-grad

IP står for ingress protection og er et system som forteller deg om kapslingsgraden til elektrisk utstyr. Med det menes hvor god beskyttelse produktet har mot inntrenging av faste gjenstander som støv, og vann. Formål og plassering av det elektriske utstyret avgjør med andre ord valg av IP/kapslingsgrad. Ved f.eks IP20 er det to tall vi må forholde oss til: 2 og 0. Det første sifferet angir hvor godt utstyret er beskyttet mot fremmedlegemer. Det andre sifferet angir hvor godt produktet er beskyttet mot fukt. Vanligvis anbefaler vi ikke at man bruker lamper med en IP-grad under 44 for utendørs montering.

Alle lamper du finner hos Ledpro er merket med denne dataen. Du kan lese mer om IP-grad her.


Noen av våre mest populære utelamper

Utendørs garasjebelysning

God belysning av inngangspartiet gir et godt førsteinntrykk av huset samtidig som det skaper en trygghetsfølelse. Når du skal velge belysningen for montering på garasje kan du vurdere alt fra enkle vegglamper til lanterner, eller kanskje spotlights i taket? For en mer dramatisk effekt er bakkebelysning et alternativ.

For å spare på strømmen kan det også være smart å velge en lampe med bevegelsessensorer.

Belysning til innkjørsel, vei og parkeringsplass

Ved valg av armaturer til innkjørsler, veier og parkeringsplasser er det viktig tenke igjennom hvor mye lys du har behov for. Ditt lysbehov er grunnlaget for valg av lumenverdi på utelampene. Spør gjerne en våre kvalifiserte medarbeidere for råd i denne prosessen. Det er også viktig å tenke på forhold som områdets størrelse, snørydding og eventuell nærhet til saltvann.


Anbefalte armaturer til innkjørsel, vei og parkeringsplass


Verandabelysning, trappebelysning og terrassebelysning

Uteområdene hvor behovet for sterkt lys ikke er det viktigste kan med enkle grep forvandles til stedene som kanskje setter hjemmet ditt i aller «best lys». Dempet belysning, eller små lamper med lav spenning, kan forvandle uteområdene dine til koselige og lune plasser, som bidrar til helhetsinntrykket av eiendommen. 


Belysning til utendørs grill -og serveringsområde

Rett valg av utendørsbelysningen skaper stemning og legger til rette for en perfekt kveld med venner og familie. Med sterk belysning over hele området kan også uteomårdet oppfattes som større enn det egentlig er.

Belysning til grill- og serveringsområde utendørs kan installeres på flere måter. Innfelt spotlight på takoverhenget nærmest grillen er et alternativ. Du kan også bruke bærbare lysenheter, eller vurdere å monter lys på rekkverket.

Hvordan monterer jeg utendørslampen?

Hvordan du monterer utendørslampen, og hvor du plasserer den, avhenger av hva slags modell du velger. Med andre ord finnes det ikke noe fasitsvar på dette. Mange ulike typer utendørslamper åpner for et utall muligheter og løsninger. Som oftest vil utendørsbelysning og utendørs armaturer leveres med tilhørende monteringsanvisning, men vi anbefaler i alle tilfeller å overlate monteringsarbeidet til en sertifisert elektriker.


Utendørslamper med bevegelsessensor

Utendørsbelysning med sensorer er både miljøvennlige og kostnadsbesparende. Det kan også være da du reduserer risikoen for fall og andre uhell, samtidig som det kanskje bidrar til at uvedkommende ikke beveger seg inn på eiendommen.

Vi anbefaler LED-pærer, alternativt halogenpærer, i stedet for sparepærer på denne typen av utelamper ettersom de umiddelbart gir full lysstyrke. Hos oss finner du utendørsbelysning med bevegelsessensorer finnes i flere typer utelamper; som for eksempel taklamper, vegglamper, sokkellampe, solcellelamer og veilamper.


Hva bør jeg velge?

Når du nå skal velge den rette lampen for deg kan det være greit å tenke igjennom alle punktene vi har snakket om. Alle våre utelamper er merket med den informasjon du trenger for å ta et godt valg. Trenger du likevel litt ekstra hjelp kan du selvfølgelig når som helst kontakte oss. Vi svarer gladelig på alle dine spørsmål.

Trykk her for å se alle våre utelamper.

Klar for å lære mer?

Din handlekurv