Hjem / Belysningsguide / Downlightguide

Downlight-guide

Downlights, eller spotter i tak, er tilgjengelig i mange varianter. Det kan derfor være vanskelig å vite hvilken du skal velge til akkurat ditt prosjekt. Etter å ha lest denne guiden håper vi du vil ha et godt grunnlag for å velge rett. Lesetid: ca. 3 min.

De vanligste variantene

Hva slags variant som passer for deg avhenger av ditt bruksområde. Ønsker du lys som kun lyser rett ned kan du velge en fast type. For større allsidighet kan du enten velge en lampe med tilt, eller 360°, som gjør det mulig å tilte og rotere lyset. Husk å lage en god plan og tenk gjennom ditt lysbehov, plassering og bruksområde, før du bestiller.

Som grunnbelysning

Spotter i tak fungerer vanligvis godt som generell grunnbelysning, men vi anbefaler likevel at du deler rommet opp i seksjoner. Ved å dele opp i flere seksjoner kan du velge hvilke områder i rommet du ønsker å belyse. Velg gjerne også seksjoner som gjør at du har fleksibilitet om du en gang i fremtiden ønsker å ommøblere. Selv om du velger denne typen lampe som grunnbelysning er det mange som også velger å supplere med mer dekorative lamper.

Montering i våtromssoner

Ved montering på bad og i våtromssoner er det viktig at du tar hensyn til lampens IP-grad. Med IP-grad menes hvor god beskyttelse produktet har mot inntrenging av faste gjenstander som støv og vann. I illustrasjonen under har vi definert de ulike våtromssonene du finner på et bad. Det er verdt å bite seg merke i at de ulike sonene har ulike krav i forhold til hvilke produkter som kan monteres. Alle våre produkter er merket med denne informasjonen.

Våtromssoner

SONE 0
Dette er den innvendige delen av dusjen, eller et badekar. For dusj uten dusjkar er sone 0 begrenset av et horisontalt plan 10cm over det ferdige gulvnivået og innenfor kabinettet/badekar.

SONE 1
Vertikalt plan over dusj eller badekar, evt. 0-0,6m fra dusjhode (2,25m over gulv = sone 2). Sonen begrenses ellers av gulvet og et plan 2,25m over gulvet.

SONE 2
Fra sone 1 og 0,6m utover. Begrenses av gulvet og et plan 2,25m over. Alt over 2,25m over gulv er utenfor sone 2, og her kan du stort sett bruke alle lamper. Om du er i tvil, ta gjerne kontakt med oss.

ØVRIGE OMRÅDER
Resten av baderommet som er utenfor de øvrige sonene. Det er tillatt med belysningsutstyr (IP44 og IP20) av Klasse I (enkeltisolert med jord), Klasse II (dobbeltisolert) og Klasse III (lavvolt). Dette ble tidligere kalt sone 3.

Ulike krav og spesifikasjoner for våtromssoner

I sone 0 og 1 er det ikke tillatt å montere belysningsprodukter for nettspenning (240V).

Minimumskrav IP-grad240V12V
Innendørs (utenom våtrom)IP20IP20
Våtrom sone 0Ikke tillattIPX7
Våtrom sone 1Ikke tillattIPX4 / IP44
Våtrom sone 2IPX4 / IP44IPX4 / IP44
Utenfor sone 2 / øvrige områderIP20IP20

Anbefalt for bad

Plassering og montering

Avhengig av hva du ønsker å belyse og hvor mye lys du ønsker, bør du som hovedregel plassere lampene 60cm fra veggen. Du bør også beregne minimum 120cm mellom hver lampe. Mørke hjørner trenger kanskje litt mer lys og da kan det være smart å plassere de litt nærmere hverandre.

Riktig plassering av belysning bidrar til å fremheve deler av hjemmet og skape en lun og god atmosfære. Du kan for eksempel vurdere om du kanskje ønsker å tilte lyset mot bokhyllen, eller kanskje mot et maleri på veggen. Når lyset reflekteres fra en vegg unngår du også å bli blendet.

På kjøkken kan det være lurt å montere lampene på linje med kanten av kjøkkenbenken. Det gir optimal lysspredning og ikke minst godt arbeidslys uten skygger.

Dimming

Det er ikke alltid man har behov for ha lyset på full styrke, men heller ønsker skape en koselig stemning i rommet. Vurder å ha lage flere dimmesoner slik at ulike deler av rommet kan dimmes uavhengig av hverandre. Det er også greit å vite at alle spotter du kjøper hos oss kan dimmes.

Lykke til med ditt prosjekt, og husk at om du fortsatt trenger hjelp kan du når som helst kontakte oss. Vi er her for å hjelpe deg!

Hos Ledpro finner du et stort utvalg downlights til hjemmet. Trykk her for å se hele vårt utvalg.

Bestselgere

Klar for å lære mer?

Din handlekurv