Hjem / Belysningsguide / Fargetemperatur

Fargetemperatur – hva er det?

Fargetemperatur og kelvin
Fargetemperatur og kelvin

Fargetemperatur, eller Kelvin, er en skala som brukes for å beskrive lyskilder. Måleenheten på fargetemperatur er Kelvin og symbolet for Kelvin er K. På den ene siden av skalaen finner vi lyskilder som gir et varmt, mykt og litt gult lys. I den andre delen av spekteret finner vi de lyskildene som gir et mer skarpt, kjølig og hvitt eller blått lys. Fargetemperatur har altså ingenting med styrken på lyset å gjøre, men forteller oss om fargen på lyset. 

En fargetemperatur under 3000 K vil oppleves som varmt lys, mens fargetemperatur på 4000 K og høyere oppfattes gjerne som kaldt lys. Sagt på en annen måte: desto lavere tall – desto varmere lys, og omvendt. De mest brukt betegnelsene for fargetemperatur er varmhvit, hvit og kaldhvit lys.

Tidligere var LED-lys synonymt med blått og kaldt lys, men i dag finnes det et stort utvalg av LED-pærer med alle mulige fargetemperaturer.


Hvordan velge rett fargetemperatur til lyskilden?

Fargetemperatur er stemningsskapende og har betydning/er viktig for hvordan rommet oppleves: Kalde farger passer godt når du skal konsentrere deg, mens varme farger gjør rommet lunt og trivelig. Mange lyskilder kommer med fast varmetemperatur som f.eks 2700 K. Andre lamper er merket med Tunable White. Med Tunable White menes at det er mulig å stille fargetemperaturen i det hvite lyset. Alle lamper du finner hos oss er merket med denne dataen.

Under har vi satt opp noen eksempler som beskriver de ulike fargetemperaturene.

2500 – 2700 K – Gylden varmhvit
Innenfor dette spekteret betegnes lyset vanligvis som gylden varmhvitt. Denne fargetemperaturen fungerer godt der du ønsker å skape koselig og varm innendørsbelysning. Fargetemperatur 2700 K anbefaler vi vanligvis til koselig innedørs belysning i hjemmet.  

3000 K – Varmhvitt
Denne delen av spekteret gir en noe mer hvit glød en det vanlige varmhvite lyset. 3000 K vil fungere godt der du ønsker et litt strengere og tydelig design. I butikker og på kontorer benyttes normalt 3000 K. 

3500 K – Hvit
Dette relativt nøytrale, men skarpe lyset fungerer godt på kontoret, eller der du arbeider som for eksempel skrivebordet, eller på kjøkkenet. Du kjenner kanskje igjen dette lyset fra lysrør hvor det ofte blir referert til som «hvitt».

4000 K – Kaldhvit
Innenfor dette spekteret begynner lyset å bli mer intenst og vi snakker gjerne om et forholdvis skarpt kaldhvite lys. Dette lyset kan egne seg godt for å fremheve en mur, eller lignende.

6000 K – Kaldt dagslys
Dette lyset egner seg blant annet godt for klasserom, og kontorer, og der du har behov for et sterkt lys som stimuler til et våkent miljø. 6000 K har en fargetemperatur tilsvarende normalt dagslys.

I vår nettbutikk finner du et bredt utvalg lamper med ulike fargetemperaturer. Trykk her for å se hele vårt utvalg.

Klar for å lære mer?

Din handlekurv