Hjem / Belysningsguide / En veiledning til LED-strips

LED-stripsguide

Da LED ble allemannseie åpnet det seg et hav av kreative muligheter. Med LED-striper er det kun fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre for å gi rommet et moderne og eksklusivt inntrykk. Her vil vi gi deg noen gode råd om hva du bør tenke over før du går i gang. Lesetid ca. fem minutter.


Hvordan fungerer LED-striper?

En LED-stripe er et bånd, eller en tape, med små LED-dioder som står med jevne mellomrom. Selve led-stripen kommer i flere ulike lengder og bredder, men fellesnevneren er at de alle er forholdvis enkle å montere. De gir også uendelig mange muligheter når det kommer til plassering og bruksområder. Hva med å lyse opp speilet på badet, eller innkjørselen i uteområdet ditt?

LED-striper kommer i mange varianter og ulike egenskaper som er ment for hvert sitt bruksområde. Hos Ledpro er alle LED-striper merket med spesifikasjoner som for eksempel 4,8W/m, eller 14,4W/m. Dette forteller deg hvor mye lys du kan forvente å få ut av stripen du kjøper. Er den merket for eksempel merket med 4,8W/m vil den ikke lyse like sterkt som en med 14,4W/m. Du bør derfor starte med å tenke igjennom hva du skal bruke den til og hvor mye lys du vil behov for. For innendørs bruk anbefaler vi normalt 14,4W/m eller 19,2W/m. Kobler du disse til en dimmer vil du ha god kontroll over lysmengden i rommet.

RGB, RGB+W og Tunable White. Hva betyr det?
Dersom du ønsker LED-striper som kan lyse i alle regnbuens farger, er det RGB og RGB+W som skal til. RGB står for Red, Green og Blue. Det vil da si at LED-dioden består av tre ulike chiper – en chip for hver farge som kan lyse separat eller sammen med de andre fargene. Dette gjør at de sammen kan oppnå alle regnbuens farger. Dersom alle fargene lyser samtidig, vil LED-stripen lyse ut et hvitt -lignende lys. Ulempen er at det hvite lyset ikke er helt hvitt og du vil ikke oppnå like god styrke på det hvite lyset. Derfor er RGB+W en variant å foretrekke om du også ønsker et ordentlig hvitt og kraftig lys. RGB+W stripene består nemlig av 4 ulike chiper i diodene; Rød, Grønn og Blå – i tillegg til en egen som er hvit. Dette vil gjøre at stripen kan lyse helt hvitt lys og kraftigere enn det en RGB stripe klarer.

Så hva er da Tunable White? Svaret ligger i navnet; Du kan stille fargetemperaturen i det hvite lyset. I et tidligere avsnitt forklarte vi om Kelvin -skalaen og hva dette betyr. 2000K er for eksempel en lunt og varmhvitt lys – nesten oransje, mens i den andre enden er 10000K et kaldhvitt lys – på grensen til blått. Med Tunable White kan du justere lystemperaturen innenfor gitte verdier. For eksempel kan man justere mellom 2700K for varmhvitt og 5700K for kaldhvitt. Alt ut i fra hva man er i humør til, eller hva som passer den gitte situasjonen. Du kan lese mer om fargetemperatur her.

4,8W/M, 9,6W/M, 14,4W/M eller 19,2W/M – hva vil det si?
LED-striper kategoriseres i antall watt per meter når det kommer til lysstyrke. Jo høyere antall watt per meter, desto sterkere lyser LED-stripen også. Normalt sett anbefaler vi rundt 14,4 watt per meter på LED-striper innendørs, men det avhenger naturlig nok av hva man ønsker å bruke LED-stripen til. Antall watt per meter er også viktig med tanke på hvilken driver man bør benytte på stripen, men dette kommer vi tilbake til i avsnittet om driver lenger ned.


For innendørs eller utendørs bruk?

Om du skal benytte LED-stripen innendørs eller utendørs er en viktig faktor du må vite før du handler. Om disse kan benyttes innendørs eller utendørs avgjøres som oftest av IP-klassifisering. Normalt sett er striper som skal benyttes innendørs i IP-grad 20 (IP20), og for utendørs bruk er IP-graden ofte på IP65. IP-graden forteller deg egentlig hvor motstandsdyktig produktet er i forhold til fukt, støv og vannsprut.


Driver, trenger jeg det?

Med untak av våre 230v LED-stiper med stikkontakt, trenger alle LED-striper en driver. Driveren er enheten som leverer strøm til LED-stripen slik at den faktisk kan lyse. Driveren kommer i mange forskjellige utgaver, og det er greit å notere seg hva man bør tenke på når man skal velge riktig driver.

Effekten av en driver en veldig viktig å ta høyde for. Skal du ha 50W, 100W eller 200W? Det kommer helt an på stripen du skal benytte. For eksempel kan vi si at du skal ha en LED-strips på 5 meter som har spesifikasjonen 14,4W/m. Vil det da holde med en driver på 50W? For å finne svaret på det, må man regne litt og prinsippet for dette gjelder alle LED-striper; Ta antall meter stripe du skal ha, i dette tilfellet er det 5 meter. Dette må du gange opp med effekten av stripen, som i dette eksempelet er 14,4. Regnestykket blir da 5 x 14,4 = 72. Altså vil en LED-stripe med effekten 14,4W på 5 meter kreve 72W. Derfor vil en driver på 50W bli for lite og vil ikke kunne gi nok strøm for at stripen kan yte sitt maksimale. Her ville det da vært naturlig å velge en driver på 100W.

I vårt sortiment har vi også et unntak når det kommer til bruk av driver; Vår egen 230V LED-stripe. Denne leveres i lengder på 5, 10, 20 eller 50 meter. Fordelen med denne er at denne kommer med ferdig montert stikkontakt, slik at du enkelt kan montere den selv uten behov for ekstra driver. Denne er også IP44 som betyr at den er sprutsikker. Se mer om vår 230V stripe under.

Er det mer jeg bør tenke på ved valg av driver?
Det korte svaret på dette er; Ja. Skal driveren benyttes utendørs eller innendørs? Da må du tenke på IP-graden til driveren, som vi forklarte om i avsnittet over. Skal den benyttes innendørs er en IP-grad på 20 det vanligste. Skal den benyttes utendørs, leverer vi drivere med IP-grad 67. Denne er mer beskyttet for elementene og vil holde lenge i bruk ute. Det vil ikke en driver på IP20, da denne ikke er beskyttet på samme måte.

En annen ting det er viktig å ha gjort seg opp en tanke om, er om stripen skal kunne dimmes. Alle våre LED-striper kan i utgangspunktet dimmes, men det er driveren som avgjør dette. En driver med såkalt «fasekutt» vil kunne gjøre at stripen kan dimmes.

Så vil det siste spørsmålet rundt driver være om du skal montere dette selv? Drivere med ferdig montert stikkontakt kan du montere selv, da du kobler LED-stripen til denne og setter stikkontakten i veggen. Bakdelen med denne løsningen er at disse kan ikke dimmes. Våre drivere med fasekutt, som gjør at du kan dimme LED-stripen din, må kobles til fast installasjon av en elektriker. Så gjør deg opp en tanke om hva du ønsker med LED-stripen og driveren din – kanskje dimming ikke er nødvendig for ditt prosjekt?


Profiler – hva er det og hvorfor trenger man det?

Ikke alle LED strips har behov for profiler, men noen krever det på grunn av varmeutvikling. Likevel anbefaler vi sterkt profiler til alle LED-striper. Her forklarer vi hvorfor; Alle våre profiler leveres i høykvalitets aluminium og med avskjerming. Aluminium er med på å holde temperaturen nede og kjøle ned stripen. Det er ikke den største varmeutviklingen i LED, men noe er det. Avkjølingen hjelper med å beskytte LED-stripen din slik at den vil holde lenger. I tillegg gjør en aluminiums profil det enklere for montering, og stripen vil være mer beskyttet og bedre montert i en profil. Dette vil gjøre at LED-stripen din vil holde i mange år fremover.

De aller fleste LED-striper leveres med tape på baksiden. Denne tapen klebrer bedre i en profil slik at den sitter skikkelig. Det er ikke alle overflater hvor dette vil sitte skikkelig i lengden, så en profil for å ivareta dette er sterkt anbefalt.

Våre profiler leveres i flere forskjellige utforminger og farger. Du kan få profiler i aluminium eller sort farge, og du får egne lavtbyggende profiler i tillegg til profiler som er spesielt utformet for å passe til hjørner. Utvalget er stort, og det er kun fantasien som setter grenser på hvor du kan montere stripen din. Alle våre aluminiumsprofiler leveres i lengde på 2 meter per stykk.

Tilbehør

I tillegg til selve produktutvalget av striper, drivere og profiler – er det også et bredt utvalg av tilbehør. Dette kan være kontrollere som styrer lyset i form av dimming og farge på lyset, men også fjernkontroll som du kan enkelt styre lyset med. Vi har også en dimmer som kan styres trådløst gjennom en app på mobiltelefonen din. Her er også mulighetene mange.

Skulle du fortsatt ha behov for hjelp eller veiledning i hva du skal velge, kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi er her for hjelpe deg!

Klar for å lære mer?

Handlekurv