Hjem / Belysningsguide / Downlightguide

Downlightguide

Spotter i tak, eller downlights kommer i mange varianter og det kan kanskje være forvirrende å bestemme hvilken du skal velge til ditt neste prosjekt. Etter å ha lest denne guiden håper vi du vil ha et godt grunnlag for å velge rett.

Mange varianter

Cet mini fixed downlight
Ceto Mini Fixed

Fast (Fixed)
Med fast menes at den lyser helt enkelt rett ned og det er ikke mulig å justere lysspredningen. Det finnes to valgmuligheter, enten inntrukket eller de som er i flukt med taket.

Det er ingen synlig forskjell på lyseffekten på de inntrukkede eller de som er i flukt med taket. Men den inntrukkede gjør at lyset ikke blender, fordi lyset og linsen er trukket opp i downlighten. Denne typen downlight passer godt til å ha på kjøkkenet eller ved sittegrupper i oppholdsrom.

Downlights - Justerbar
Acrux Adjustable

Tilt
Tilt , eller justerbar, betyr at den kan vinkles omtrent 30 grader, alt ettersom hvor man vil ha spoteffekten, eller lyse opp deler av rommet.

Dette kan for eksempel brukes til å lyse opp et bilde på veggen, eller andre fokusområder i rommet.

Downlights Tigrus
Tigrus 360° Rotatable

360°
En 360° er som en tilt downlight, men kan roteres hele 360 grader i alle retninger.

I tillegg kan denne tiltes opp til 30 grader, slik kan man rette lyset mot et ønsket punkt i rommet. En meget anvendelig downlight som kan benyttes i alle rom hvor du ønsker større kontroll på hvor lyset skal treffe.

Downlights firkantet
Tigrus 360° Square Dim 2 Warm

Dim 2 Warm (Warmdim)
Dim 2 Warm kan sammenlignes med tradisjonell halogenpære, som gir høyere lysutbytte og varmt men hvitere lys enn vanlige lyspærer i downlights. Dim 2 Warm downlights er dimbare lys som ved under 50% dim endrer fargetemperatur.

Fargen på lyset blir gulere og jo mer man dimmer ned lyset vil det gi en varmere lyseffekt, og gi en lunere romfølelse. Velg mellom varmt lys om kvelden, eller sterkere om dagen.

Oppsummering

Hva slags type som passer for deg avhenger av bruksområdet. Trenger du lys som kun lyser rett ned uten mulighet for å rotere eller tilte lyset dit du vil, har du ikke behov for noe annet enn en fast downlight. For større allsidighet bør du velge 360° da denne kan roteres og tilte lyset akkurat dit du vil, men også lyse rett ned om du trenger det. Lag en god plan og tenk godt gjennom både plassering og bruksområde før du går til innkjøp til ditt prosjekt.

Bad og våtrom

Mange ønsker å velge downlights som belysning på badet eller et annet våtrom. Da er det ytterligere hensyn man bør ta for å velge rett. Du kan lese mer om IP-grad og våtromssoner her .

Anbefalte

Som grunnbelysning

Vi anbefaler å bruke downlights som grunnbelysning og dele disse opp i flere seksjoner. Downlights i flere seksjoner gjør at du selv kan velge hvor i rommet du vil lyse opp, eller ha lunere lys. Derfor er det en fordel å velge flere lyspunkter enn få. 

Velg gjerne seksjoner som gjør at du kan være fleksibel med ommøblering. Som for eksempel i stuen vil man gjerne ha belysningen som passer til sofagruppen eller tv-kroken. Du behøver altså ikke å låse deg til et mønster. Plasseringen vil påvirke det helhetlige inntrykket. 

Velger du å bruke downlights som grunnbelysning kan du fortsatt supplere med andre gulv- og vegglamper. Du kan velge om belysningen skal stå i stil med interiøret eller om det skal bryte. Den innebygde downlighten gir lys til rom på en diskre og elegant måte. Du velger selv hva du synes passer best av ulike farger, utseende og design. Valgmulighetene er mange. 

Smarthus

Teknologien har utviklet seg slik at også elektronikken i huset ditt kan styres ved kun noen få tastetrykk. Downlight-seksjoner kan styres på flere ulike måter. Man kan kombinere med trådløs styring, eller i en applikasjon på smarttelefon. Slik kan man enkelt dimme og styre seksjonene i rommet eller rundt i hele huset. På denne måten unngår man flere dimmere montert i veggen.

Vi har et stort utvalg av smarthus produkter til alle typer prosjekt og budsjett. I tillegg hjelper vi deg gjerne med råd og veiledning til å velge rette smarthus produkter til deg.

Utvalgte smarthus produkter

Oppsummering

Ved valg av smarthus produkter er det viktig å ha en god plan på hvordan man ønsker å bruke sine smarthus produkter, i form av brytere, dimmere og andre smarte løsninger. Det er lurt å dele inn hjemmet i flere soner for bedre kontroll på lyset i alle hjørner av huset. Tenk nøye på plassering og utnyttelse av smarthus!

Montering

Når du skal planlegge hvor du skal ha downlights i ditt hjem, er det noen ting som det er viktig å ha tenkt på og bestemt seg for før man går i gang. Vi kommer med noen råd om hva du bør ha en formening om før du setter i gang;

Plassering
Som en hovedregel bør armaturen plasseres 60cm fra vegg og minimum 120 centimeter mellom hver downlight, avhengig av hva det er du ønsker å belyse og hvor mye lys du ønsker. Mørke hjørner og områder krever kanskje litt mer lys, og da er det fordelaktig å sette downlightene nærmere hverandre.

Downlights er perfekt om man ønsker å fremheve deler av hjemmet, da dette også kan bidra med å lage liv i stuen. Pass også på å ha en flate som du kan tilte lyset mot, som for eksempel bilder eller vegger. Om du lyser opp et bilde på veggen er det mer enn bare bildet som belyses, da resten av rommet vil også lyses opp av strålene som reflekteres fra veggen. Du vil da oppleve at du får et mykt og behagelig lys i rommet.

En annen stor fordel med å tilte lyset mot veggen er at du unngår blending. Å få sterkt lys rett i øynene er lite avslappende og blir mer anstrengende og irriterende. Dersom lyset blender får du motsatt effekt og lyset vil ikke oppleves som behagelig.

Dersom du skal ha downlights på kjøkken, er det lurt å montere disse på linje med kanten av kjøkkenbenken for best mulig lysspredning og arbeidslys uten skygger og at lyset treffer eventuelle skap.

Dimming
Det er ikke alltid man har behov for lyset på full styrke som et arbeidslys, men heller sette en behagelig stemning i rommet. Da er det viktig at dine downlights kan dimmes, og alle våre downlights er dimbare. Et tips er da å ha flere dimmesoner, slik at du kan dimme deler av rommet uavhengig av hverandre, da noen områder kanskje trenger litt mer lys enn andre.

Lykke til med ditt prosjekt, og husk at om du fortsatt trenger hjelp med valg av downlights kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi er her for å hjelpe deg!

Klar for å lære mer?

Handlekurv